«Останній Барикаді» вже понад 4 роки. За цей час тут розпили незліченну кількість пляшок українського вина. Ба більше, вся винна карта складається виключно з українських вин, адже тут впевнені: останнім часом виноробні України зробили неймовірний «квантовий стрибок» в якості, тож було б неправильно гостям в українському ресторані пропонувати вина з інших країн.

Щомісяця тут проводять дегустації та еногастрономічні вечори, на яких презентують цікаві поєднання українських вин та страв. Ділимося «конспектом» однієї такої вечері з сомельє Євгеном Буданцевим та нагадуємо, що будь-які вина та страви, згадані тут, ви можете замовити будь-коли в «Останній Барикаді».

А якщо вже зовсім не хочеться виходити з дому, то улюблені страви до вина можна замовити з доставкою.

Пара 1. Artwine brut natur та устриця Mushlya Fayna з помідоровим розсолом

Про виноробню

Artwine – лінійка вина від відомого заводу в Артемівську, де ще в радянські часи виробляли в величезних обсягах ігристе вино. Наразі виробництво зазнало значної трансформації та модернізації та представило кілька гідних уваги вин.

Чому варто звернути увагу на ігристі Artwine?

По-перше, тому що вони виготовляються класичним шампанським методом (повторне бродіння відбувається безпосередньо в пляшці, на відміну від більш простого акратофорного методу). Цей спосіб потребує набагато більше часу, зусиль, ресурсів, однак в результаті ігристе має складніший смак, та й перляж відрізняється – більше бульбашок, вони менші за розміром.

Такий метод використовує лише кілька виноробень в Україні, і зазвичай ідеться про преміальні лінійки (Біссер від виноробні «Колоніст», Shabo Classic | Grand Reserve | Vaja Grand Cru).

По-друге, витримка на осаді протягом 3 років (та пляшка, яку дегустували, фактично витримувалася 5 років – як наслідок, вино мало складніший смак з вершковим відтінком).

До речі, це ігристе виробляється на глибині 72 метри під землею, в гіпсових штольнях, і це також впливає на смак.

По-третє, в лінійці є кілька вин, з різним вмістом цукру. Ми радимо почати знайомство з brut natur – тобто вина з найменшим вмістом цукру (менше 3 грамів цукру на літр, навіть менше ніж в extra brut).

За розповсюдженою практикою ці ігристі виготовляють з кількох сортів винограду: Піно Блан, Рислінг, Шардоне, Аліготе.

Дегустаційні нотатки: Це збалансоване вино, яке, всупереч класифікації brut natur, має дуже приємну кислотність, яскраві фруктові ноти та складний тривалий післясмак, притаманний витриманим винам.

Food pairing: радимо спробувати з українською устрицею (в України є профільна ферма «Устриці Скіфії»), яку в «Останній Барикаді» подають не з лимоном, а з пряним томатом в розсолі. І саме це поєднання виявляється несподівано дуже влучним.

Пара 2. Рислінг Рейнський від Виноробного господарства князя П.М. Трубецького та смажені рапани у вершковому соусі з томатами чері

Про виноробню

Виноробне господарство князя П.М. Трубецького  — найдавніша виноробня України і, по факту, єдине в Україні шато. Історія виноробні почалася в 1889-ому році, а вже в 1900 вина «Козацьке» та «Долматово» під час сліпої дегустації отримали «Grand-Prix» на Паризькій всесвітній виставці. На початку 20 століття тут виготовляли достатньо широку лінійку вин: Рейнвейн, Рислінг, Мозельвейн, Піно, Шаблі, Сотерн, Клярет сухий, Лафіт, Каберне, Бордо, Рислінг в’ялений та кілька видів портвейну. За часи СРСР виноробню знали за винами «Оксамит України» та «Перлина степу». З 2004-ого року відбулася повна реконструкція виробництва і наразі тривають роботи по відновленню історичних будівель.

Про вино

Взагалі, Україна займає 4 місце в Європі за обсягами посадок рислінгу. Цього разу рекомендуємо звернути увагу на лімітовану колекцію вина «Рейнський рислінг», виноград для якої вирощують біля Каховського водосховища та відбирають вручну; вино також тривалий час витримують у підвальних приміщеннях.

Дегустаційні нотатки: це ніжне та свіже, повнотіле вино, в якому яскравий фруктовий та цитрусовий аромат відтіняється характерними для рислінгів бензольними нотами.

Food pairing: помірна кислотність вина чудово пасує до вершкового соусу, в якому тушкуються чорноморські рапани.

Пара 3. Claret Puzzle Don Alejandro Winery та ніжна качина грудка з печеним яблуком та ожиновим соусом

Про виноробню

Don Alejandro Winery – бутикова виноробня, яка спеціалізується на незвичних, унікальних винах, які випускаються лімітованими серіями. Розташоване в Одеській області.

Про кларет

Поняття «кларет» виникло в пізньому в Середньовіччі в Британії: там так називали легкі червоні вина, які імпортували з Бордо. Після того протягом віків це поняття багато разів змінювало свій зміст: на різних проміжках часу так називали або взагалі всі червоні вина, виготовлені «в стилі Бордо» за межами Франції, або ж, навпаки, надавали цьому вину чітких технічних характеристик (як заказ у Франції).

Claret Puzzle від Don Alejandro Winery – це повернення до витоків, несподівано легке червоне вино, яке об’єднує 5 сортів винограду: піно нуар, каберне, мерло, мавруд, барбера.

Дегустаційні нотатки: легке та ароматне червоне вино з яскравими ягідними нотами.

Food pairing: Вино чудово поєднується з насиченим смаком качиною грудки, який гармонізується солодкістю ожинового соусу та помірною кислотою печених яблук.

Приходьте, обирайте, смакуйте. «Остання Барикада», безперечно, має чим приємно здивувати.
Київ, Майдан Незалежності 1 біля Лядських воріт
+38 068 907 1991
Дізнатися більше

48

Залишити відповідь