Chicken Kyiv – ресторан, присвячений Києву, його історії та гастрономічним символам. Тож цілком логічно тут з’явилися традиція особливих сніданків – з вином, улюбленими стравами та цікавими лекціями від професійних гідів, які знають тисячі історії про місто та готові ділитися ними.

Альона Дерябіна, гідеса та засновниця «Театру екскурсій», підготувала розповідь про традиції київських пікніків. Ми, звісно, з радістю записали для вас тези та лайфхаки щодо того, як швидко організувати пікнік у місті.

Традиція пікніків стала популярною в Києві в 18 столітті. Але якщо ви уявляєте себе пікнік як привід смачно поїсти та випити 1-2 пляшки вина з чудовим краєвидом, то ви помиляєтеся. Тоді пікніки чимось нагадували релігійне паломництво – це був певний вид духовної практики, пов’язаний з довгими прогулянками та гострим переживанням краси природи. На таких пікніках майже не пили, а якщо й споживали хліб та вино, то це радше було схоже на причастя. Зокрема, часто відвідували Лівий берег, який тоді був частиною Чернігівської губернії.

***

В центрі міста також влаштовували пікніки. Зокрема, на самому Хрещатику здавали для цього приватні садиби.

***

Аристократична молодь, яка жила на Печерську та Липках, зазвичай, влаштовувала пікніки в районі Видубичів або ж Китаївської пустині. Менш заможна молодь з Подолу, здебільшого студенти, орендували садиби у міщан та влаштувати там гамірні гуляння.

***

Наприкінці 18 – на початку 19 століття на пікніки почали виїжджати на екіпажах. З центра, через понтонний міст, аби помилуватися природою на Лівобережжі, а на зворотньому шляху випити по келиху шампанської в трактирі у Рєзанова (знаходився на території сучасного Гідропарку).

***

Щойно з’явилися пароплави, почали виїжджати на пікніки на них. Зокрема, на них їздили «на природу» в Межигір’я. А от члени київської «Громади» обирали пікніки з самоварами на човнах. На човнах – тому що був мінімальний ризик підслуховування. З самоваром, бо була така традиція – вести інтелектуальні бесіди за чаєм.

***

Шо їли на пікніках? По-різному. Однак далеко не лише фрукти, сир та канапки. Часто на пікніки вирушали з величезними обозами з провіантом, пательнями, казанами та самоварами. Смажили рибу, яку виловлювали в Дніпрі, готувати борщ та навіть каші. Більш багаті люди пили шампанське, менш заможні – варенуху. Часто їли в дорозі пиріжки з різними начинками та сухе київське варення.

Кмітливі підприємці, коли дізнавалися, що якась заможна родина збирається на кількаденний пікнік, часто рушали слідом, пропонуючи відпочиваючим різні напої та солодощі.

***

Організація пікніків була досить прибутковим бізнесом. Іноді пікніки перетворювалися на величезні події з безліччю розваг, музичними виступами та феєрверком.

***

На Оболоні пікніки влаштовувати біля чайних будиночків – насолоджувалися природою та модним напоєм.

***

Чи не найбільш розкішні пікніки відбувалися в Кадетському гаю. Там навіть підіймали в небо величезні повітряні кулі.

Як влаштувати пікнік в Києві зараз?
Все просто.
1. Обрати одну з кількасот міських локацій
2. Замовити доставку улюблених страв від Gastrofamily Food Market та 1 euro delivery.

174